Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Prijsmonitor en onderzoek verduurzaming voedselketen

Wij doen sinds 2020 elk jaar onderzoek naar de prijsvorming in de landbouwsector. Wij kijken naar de kosten en opbrengsten van verschillende gewoon geproduceerde en biologisch geproduceerde producten.

Snel naar:

Onderzoek naar prijsvorming en problemen bij verduurzaming

Het onderzoek geeft antwoord op 2 vragen:

  • Hoe ontwikkelen de prijzen zich in de landbouw, zowel voor gewone als voor biologische producten?
  • Welke problemen hebben boeren en tuinders als zij overstappen op een duurzame productie?

Wij doen dit onderzoek op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Wageningen Economic Research (WR) voert het onderzoek voor ons uit.

Extra kosten biologische productie meestal terugverdiend

Boeren en tuinders maken extra kosten als zij overstappen op de productie van duurzame producten. Consumenten betalen voor biologische producten meer dan voor gewone producten. Daarom verdienen boeren en tuinders de extra kosten voor de meeste onderzochte biologische producten terug. Alleen biologische melkveehouders lukt het meestal niet om de extra kosten terug te verdienen.

Verschillende problemen bij verduurzaming

Boeren en tuinders komen verschillende problemen tegen als zij willen overstappen op duurzame landbouw. Bijvoorbeeld:

  • Zij weten niet precies wat de kosten zijn om te verduurzamen.
  • Biologische keurmerken stellen steeds wisselende eisen aan de productie.
  • Het is niet duidelijk of er meer consumenten extra willen betalen voor biologische producten.

Tip

Agro-Nutri Monitor 2022

Dit is onze analyse op basis van het onderzoek van Wageningen Economic Research naar de prijsontwikkeling van 7 reguliere en biologische producten in de periode 2018-2020. Het gaat om tafelaardappelen, uien, peren, tomaten, champignons, dagverse melk en varkensvlees.

Agro-Nutri Monitor 2021

Dit is onze analyse op basis van het onderzoek van Wageningen Economic Research naar de prijsontwikkeling van 7 reguliere en biologische producten in de periode 2017-2019. Het gaat om melk, uien, tomaten, spruitkool, peren, varkensvlees en tafelaardappelen.

Agro-Nutri Monitor 2020

Dit is onze analyse op basis van het onderzoek van Wageningen Economic Research naar de prijsontwikkeling van 6 reguliere en biologische producten in de periode 2017-2018. Het gaat om melk, uien, tomaten, witte kool/zuurkool, peren en varkensvlees.