Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Wat wij doen op de telecommarkt

Regels voor de telecommarkt moeten ervoor zorgen dat er voldoende concurrentie is. Daarop houden wij toezicht. Wij kunnen ingrijpen als telecomaanbieders zich niet aan de regels houden. Een bedrijf met een machtspositie kunnen wij verplichtingen opleggen in een marktanalysebesluit.

Toezicht en voorlichting

Consumenten en bedrijven moeten kunnen kiezen uit verschillende telecomaanbieders. En de diensten van deze aanbieders moeten betaalbaar en van goede kwaliteit zijn. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat aanbieders de ruimte krijgen om te investeren in nieuwe technieken, zoals glasvezel. Daarom zijn er regels en wetten voor de telecommarkt waarop wij toezicht houden.

Ziet of hoort u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt? Meld dit bij ons. Uw tip of melding helpt ons om overtredingen te stoppen.

Wij leggen ook uit hoe telecomaanbieders zich aan de regels kunnen houden.

En zakelijke telecomklanten en consumenten geven wij informatie over hun rechten.

Marktanalyse

Wij kunnen de telecommarkt onderzoeken via een marktanalyse. Aanbieders die een machtspositie hebben, kunnen wij verplichtingen opleggen. Bijvoorbeeld als het gaat om de hoogte van de tarieven. Of de voorwaarden voor toegang tot het netwerk voor andere aanbieders. Wij letten op of aanbieders zich aan deze verplichtingen houden.

Telecommonitor

Elk kwartaal laten wij de ontwikkelingen in de telecommarkt zien met onze Telecommonitor. De grootste aanbieders geven hiervoor gegevens aan ons door, die wij controleren. De cijfers vormen een belangrijke basis voor onze marktanalyse.

Registratie telecomaanbieders

Telecomaanbieders betalen voor ons toezicht. Daarom moeten zij zich bij ons registreren. In ons register van telecomaanbieders en postvervoerbedrijven kunt u zien welke aanbieders zich bij ons hebben geregistreerd.

Uitgifte telefoonnummers

Telecomaanbieders, bedrijven en particulieren kunnen telefoonnummers bij ons aanvragen. Wij controleren of u het nummer voor het juiste doel gebruikt. En of u de tarieven netjes vermeldt aan de beller.

Geschilbeslechting

Bent u telecomaanbieder en vindt u dat een andere telecomaanbieder zich niet houdt aan de regels? Of bent u grondeigenaar en bent u het niet eens met de aanleg van telecomkabels in de grond? Als u er samen niet uitkomt, dan kunt u ons vragen om een beslissing te nemen.